ANALOGY & CLASSIFICATION 12 | Hamaraguru

ANALOGY & CLASSIFICATION 12 | Hamaraguru

Directions (110-114): Study the following arrangements and answer the questions which are given below:
B5R1@EK4F7©DAM2P3%9HIW8*6UJ$VQ#
110. Which of the following is the 7th to the left of the 17th from the left end of the above arrangement?
a) 7    
b) W
c) *    
d) 4
e) None of these

111. Which of the following is precisely in the middle between D and U in the above arrangement?
a) %    
b) H
c) 9    
d) 3
e) None of these

112. 4 of the following 5 are alike in a certain way based on their positions in the given above arrangement, and so form a group. Which is the one that doesn’t belong to that group?
a) PM3    
b) KFE
c) 6J*    
d) 15@
e) 7D4

113. How many of such symbols are there in the above arrangement each of that is immediately preceded by a number but not immediately followed by a consonant?
a) None    
b) One
c) Two    
d) Three
e) More than three

114. How many of such consonants are there in the given above arrangement each of that is immediately followed by another consonant but not immediately preceded by a symbol?
a) None    
b) One
c) Two    
d) Three
e) More than three
 
Directions (115-119): Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:
R D 1 5 E % K 3 J I 9 P 8 # A 2 B $ K M 6 W @ N 4 © T * 7 F H

115. Which of the following is the third to the right of the twelfth from the left end?
a) J    
b) A
c) B    
d) @
e) None of these

116. Which of the following is the 6th to the right of the eighteenth from the right end?
a) P    
b) 3
c) W    
d) M
e) None of these

117. How many of such numbers are there in the above arrangement, each of that is immediately preceded by a consonant & immediately followed by a symbol?
a) None    
b) One
c) Two    
d) Three
e) More than three

118. How many of such consonants are there in the given above arrangement, each of that is immediately preceded by a symbol & immediately followed by a number?
a) None    
b) One
c) Two    
d) Three
e) More than three

119. Which of the following is precisely in the middle between the tenth from the left end and the eighth from the right end?
a) $    
b) #
c) B    
d) 7
e) None of these

120. How many of such 5s are there in the following sequence such that the sum of the 2 immediately following digits is greater than the sum of the 2 immediately preceding digits?
37658324554879153487598764
a) None    
b) One
c) Two    
d) Three
e) More than three

121. How many 7s are there in the following series/sequence which are preceded by 6, which is not preceded by 8?
a) Two    
b) Nil
c) One    
d) Three

Answer Key:
110.a
111.c    
112.e    
113.d    
114.a    
115.b
116.d    
117.b    
118.b    
119.c    
120.c
121.d