Blood Relations 4 | Hamaraguru

Blood Relations 4 | Hamaraguru

Directions (30-31): Study the following information carefully to answer these questions.
a) ‘P × Q’ means ‘P is brother of Q’.
b) ‘P – Q’ means ‘P is sister of Q’.
c) ‘P + Q’ means ‘P is mother of Q’.
d) ‘P ÷ Q’ means ‘P is father of Q’.

30. Which of the following means ‘M is the daughter of R’?
a) R ÷ D × M    
b) R + D × M
c) M – J × R + T 
d) R + M – T
e) None of these

31. Which of the following means ‘K is the maternal uncle of W’?
a) K – J + W    
b) K × J ÷ W
c) K × J + W    
d) W + J × K
e) None of these

32. D is brother of B. M is brother of B. K is father of M. T is wife of K. How is B related to T?
a) Son
b) Daughter
c) Son or Daughter
d) Data inadequate
e) None of these
 
33. M is sister of K. D is brother of K. F is mother of M. How is K related to F?
a) Son
b) Daughter
c) Son or Daughter
d) Data Inadequate
e) None of these

34. K is brother of T. M is mother of K. W is brother of M. How is W related to T?
a) Maternal uncle
b) Paternal uncle
c) Grandfather
d) Data inadequate
e) None of these

35. Pointing to a boy, R said, “He is the son of my grandfather’s only daughter”. How is R related to the boy?
a) Mother    
b) Aunt
c) Sister    
d) Data inadequate
e) None of these

36. Pointing to a boy, Sunita said “He is the son of my grandfather’s only son”. How is the boy related to Sunita?
a) Son    
b) Nephew
c) Uncle    
d) Data inadequate
e) None of these

37. Pointing to a girl, Subodha said “She is the daughter of my mother’s only brother”. How is Subodha related to the girl?
a) Cousin brother    
b) Maternal uncle
c) Brother    
d) Data inadequate
e) None of these

Directions (38-39): Study the following information carefully and answer the questions given below:
a) P × Q means ‘P is mother of Q’.
b) P + Q means ‘P is sister of Q’.
c) P ÷ Q means ‘P is father of Q’.
d) P – Q means ‘P is brother of Q’.

38. Which of the following means ‘J is the paternal grandfather of W?
a) W ÷ T ÷ J    
b) J ÷ T × W
c) J × T × W    
d) J × T ÷ W
e) None of these

39. Which of the following means ‘M is the niece of R’?
a) M – T ÷ J – R
b) T ÷ M – K
c) R – T ÷ M – K
d) R + T ÷ M + K
e) None of these

40. M is brother of K. T is sister of K. R is father of M. J is wife of R. How many sons does J have?
a) 2    
b) 1
c) 3    
d) Data inadequate
e) None of these

Answer Key:
30. d
31. c    
32. c    
33. c    
34. a    
35. d
36. d    
37. d    
38. b    
39. d    
40. d