Blood Relations 6 | Hamaraguru

Blood Relations 6 | Hamaraguru

Directions (50-51): Read the following information carefully and answer the questions which follow:
If ‘A × B’ means ‘A is son of B’.
If ‘A + B’ means ‘A is daughter of B’. If ‘A ÷ B’ means ‘A is wife of B’.
If ‘A – B’ means ‘A is father of B’.

50. What will come in the place of the question mark, to establish that Q is mother of N in the expression: ‘N + O – P ? Q’
a) +    
b) ×
c) –    
d) ÷
e) Either (1) or (2)

51. Which of the following relations are true based upon the relations given in the equation: ‘S ÷ T × V – W ÷ Y’?
a) T is brother of Y
b) S is daughter-in-law of W
c) S is daughter-in-law of Y
d) Y is daughter of V
e) None is true

52. If ‘B × C’ means ‘B is the daughter of C’, 
‘B + C’ means ‘B is the husband of C’ and 
‘B – C’ means ‘B is the sister of C’, 
then what does ‘M + N – P × Q’ mean?

a) M is the brother-in-law of Q
b) M is the uncle of Q
c) M is the son-in-law of Q
d) Q is the mother-in-law of M
e) None of these

Directions (53-55): Read the following information carefully and answer the questions which follow:
If ‘A × B’ means ‘A is the father of B’. 
If ‘A + B’ means ‘A is wife of B’.
If ‘A ÷ B’ means ‘A is daughter of B’. 
If ‘A –B’ means ‘A is son of B’.

53. How is L related to Q in the expression ‘L ÷ M × Q – P ÷ Q’?
a) Granddaughter    
b) Niece
c) Daughter-in-law    
d) Daughter
e) Cannot be determined

54. What will come in place the question mark, to establish that Q is the nephew of T in the expression : ‘Q ? R ÷ S × T ?
a) +    
b) ×
c) –    
d) ÷
e) Either – or ÷

55. Which of the following relations are true based upon the relations given in the equation : ‘A – B × C + D – E’?
a) C is mother of A
b) E is wife of B
c) D is brother of A
d) E is mother-in-law of C
e) None true

56. D said, “A’s father is the only brother of my sister’s son”. How is A’s father related to D?
a) Cousin    
b) Nephew
c) Aunt    
d) Data inadequate
e) None of these
 
57. B is the father of Q. B has only two children. Q is the brother of R. R is daughter of P. A is the granddaughter of P. S is the father of A. How is S related to Q?
a) Son    
b) Son-in-law
c) Brother    
d) Brother-in- law
e) None of these

58. If ‘B × C’ means ‘B is the daughter of C’, 
‘B + C’ means ‘B is the husband of C’ and 
‘B – C’ means ‘B is the sister of C’, 
then what does ‘M + N – P × Q’ mean?

a) M is the mother-in-law of Q
b) M is the uncle of Q
c) M is the son-in-law of Q
d) Q is the mother-in-law of M
e) None of these

Directions (59-60): Study the following information carefully and answer the questions given below:
A is the brother of B. L is the sister of Q. K is the son of B and L. M is the sister of K.

59. How A is related to L?
a) Father    
b) Brother
c) Nephew    
d) Brother-in- law
d) Cannot be determined

60. How Q is related to M?
a) Uncle    
b) Aunt
c) Sister    
d) Brother
e) Cannot be determined

Answer Key:
50. e
51. e    
52. c    
53. a    
54. c    
55. e
56. b    
57. d    
58. C    
59. d    
60. e