Cloze Test Preparation Vol-23 | Hamaraguru

Cloze Test Preparation Vol-23 | Hamaraguru


Direction (226-236): In the following passage there are blanks, each number is printed below the passage, and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case

The Economics of owning and running ration shops, the familiar name for the outlets in our public Distribution system PDS, under normal business terms, the shop owner could never make a profit. (226) the government announces that new permits for ration shops will be given out, there is Frenzy in the market to Grab one of these. (227)? The answer is obvious: the business is not for the honest, and if one knows the (228), there is a fortune to be made. What are these tricks of the trade? Getting fake names into the user list is the most obvious option; the state seems to be (229) a losing battle against this practice, judging by the endless efforts to weed out bogus ration cards. The next is to get the right customers on the list, not just more customers. These are people who are registered but who do not have any interest in (230) on their entitlements. In a system where caste and income certificates are for sale, it is not (231) to produce these documents for mutual benefit. Receipts are duly made in their names, and the rations thus drawn are (232) off into the open market. The sale price of an item like rice makes clear the (233) economics- it costs Rs.8 in a ration shop while in the latter it is rupees 30 or above. There are also customers who would rather exchange their entitlements for hard cash at the beginning of the month. As the degradation progresses, the shopkeeper, in (234) with official machinery, manages to withhold the entitlements effectively from even the genuine beneficiaries and diverts them to open market. The targeted group is usually not in a position to (235) itself to get its due. And thus one has all (236) of a good PDF business.

226. a) whenever    b) quickly        c) just            d) as soon        e) time
227. a) what        b) when            c) where        d) why            e) How
228. a) lying         b) people        c) sprouting        d) hard work        e) ropes
229. a) attempt        b) waging        c) winning        d) expecting        e) trying
230. a) harping        b) discussing        c) realized        d) drawing        e) giving
231. a) easy        b) must            c) difficult        d) simple        e) enough
232. a) sell        b) borrowed        c) donated        d) bought        e) siphoned
233. a) understood    b) poor            c) underlying        d) mechanical        e) unclear
234. a) meeting        b) collusion        c) flow            d) show            e) line
235. a) ask        b) voiced        c) assert        d) deliver        e) willful
236. a) things        b) ingredients        c) dictate        d) component        e) facet

Answer Key:
226.a    
227.d    
228.e    
229.b    
230.a
231.c    
232.e    
233.c    
234.b    
235.c    
236.b