Cloze Test Preparation Vol-25 | Hamaraguru

Cloze Test Preparation Vol-25 | Hamaraguru

Direction (247-261): In the following passage there are blanks, each number is printed below the passage, and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case

As the country embarks on planning (247) XII plan 2012 to 2017 period, a key question mark (248) hangs over the process is on the energy requirements. Growth is energy hungry, and the aspirations of growing at 9 to 10% wolf (249) huge demand on the energy resources of the country. In this energy Jigsaw, renewable energy work (250) like never before in the 12th plan and (251). By the rule of the thumb, India well (252) about 100 gigawatts-100000 megawatts of capacity addition in the next five years. Encouraging trends on Energy Efficiency and sustained (253) by some parts of government The Bureau of Energy Efficiency in particular needs to be complimented for this- have led to the substantially lesser energy intensity of economic growth. However, even the Tempered demand numbers are (254) to below 80 gigawatts. As against this need the coal supply some domestic sources unlikely to support more than 25-gigawatt equivalent capacity. Imported coal can I add some more, but at a much (255)cost. Gas based electricity generation is unlikely to contribute anything substantial in view of unprecedented gas supply challenges. Nuclear will be (256) in the foreseeable future. Between imported coal, gas, large hydro and new color, no more than 15-20 gigawatt equivalent can be  (257) to be added in the five-year time block. (258) (259) this, capacity addition in the renewable energy based power generation has  touched about 3 gigawatts a year. In the coming five years, the overall capacity addition in the electricity grid (260) renewable energy is likely to range between 20Gw and 25Gw. Additionally, over and above the grid-based capacity, off-grid electricity applications are reaching remote places and (261) lives where grid-based electricity supply has miserably failed.

247. a) against        b) for            c) onwards        d) at            e) on
248. a) that        b) inside        c) always        d) who            e) where
249. a) forward        b) subject        c) place        d) demand        e) replace
250. a) pass        b) publish        c) feature        d) find            e) light
251. a) likewise    b) publicity        c) next            d) after        e) earlier
252. a) waste        b) require        c) highlight        d) generate        e) consumed
253. a) structures    b) efforts        c) projections        d) practices        e) development
254. a) sure        b) unsure        c) unexpected        d) unlikely        e) likely
255. a) nominal        b) excelled        c) higher        d) lower        e) expected
256. a) failure        b) success        c) dangerous        d) maximum        e) marginal
257. a) certain        b) linked        c) remarked        d) expected        e) sure
258. a) when        b) but            c) However        d) If            e) As
259. a) for        b) with            c) is            d) ever             e) against
260. a) through        b) project        c) versus        d) against        e) capacity
261. a) lightening    b) making        c) touching        d) saving        e) generating

Answer Key:
247.b    
248.a    
249.c    
250.c
251.d    
252.d    
253.b    
254.d    
255.c    
256.e    
257.d    
258.e    
259.e    
260.a
261.c