CODING DECODING 8| Hamaraguru

CODING DECODING 8| Hamaraguru

Directions (72-76): In each question below is given a group of letters followed by four combinations of symbols/digits numbered (1), (2), (3) and (4). You need to find out which of the combinations accurately represents the group of letters based on the below coding system and the conditions that you follow and mark the number of that combination as your correct answer. If none of the combinations accurately represents the group of letters, marks (5), i.e. ‘None of these, as your answer.

Letter

P

M

K

E

A

I

Z

T

R

U

B

F

N

V

D

Code

$

3

1

4

@

2

5

©

8

7

δ

6

%

#

9



Conditions:
i)    If the 1st letter is a vowel & the last letter is a consonant both are to be coded as *.
ii)    If the 1st letter is a consonant & the last letter is a vowel their codes are to be interchanged.
iii)    If both the 1st and the last letters are vowels both are to be coded as the first letter.

72. IFNVDE
a) 26%#92    
b) 46%#92
c) 46%#94    
d) *6%#9*
e) None of these

73. KEIMPD
a) 9423$1    
b) 1423$9
c) 9423$9    
d) 1423$1
e) None of these

74. UBTIZN
a) 7δ©25%    
b) %δ©257
c) *δ©25*    
d) 7δ©257
e) None of these

75. BAEFNP
a) δ@46%δ    
b) $@46%δ 
c) *@46%*    
d) $@46%$
e) None of these

76. RKPZFI
a) 81$562    
b) 81$568
c) 21$562    
d) 21$568
e) None of these

Directions (77-82): In each question below is given a group of letters followed by four combinations of symbols/digits numbered (1), (2), (3) and (4). You need to find out which of the combinations accurately represents the group of letters based on the below coding system and the conditions that you follow and mark the number of that combination as your correct answer. If none of the combinations accurately represents the group of letters, marks (5), i.e. ‘None of these, as your answer.

Conditions:
i)    If the 1st letter is a vowel and the last letter is a consonant, their codes are to be interchanged.
ii)    If both the 1st and the last letters are consonants, both are to be coded as ‘δ’.
iii)    If the 1st letter is a consonant, and the same time the last letter is a vowel, both must be coded as the code for the vowel.

Letter

B

A

D

E

F

H

J

K

M

I

U

O

W

F

P

code

6

$

7

8

#

1

2

*

%

3

©

4

9

@

5

 

77. EKFUDH
a) 8*#©78    
b) 1*#©78
c) δ*#©7δ    
d) 1*#©71
e) None of these

78. JMEIUD
a) δ�©δ    
b) 2�©2 
c) 7�©7    
d) 2�©7
e) None of these

79. PEJDWU
a) 58279©        
b) δ8279δ 
c) ©8279©    
d) 582795
e) None of these    

80. DMEAKJ    
a) 7%8$2    
b) 2%8$*7
c) 7%8$*δ    
d) δ%8$*δ

81. IBHWPO    
a) 361954    
b) 461953
c) 361953    
d) 461954
e) None of these

82. UKPDMI
a) ©5*7%3    
b) δ*57%δ 
c) 3*57%©    
d) ©*5s
e) None of these

Answer Key:

72. a    
73. b    
74. c    
75. e
76. d    
77. e    
78. a    
79. c    
80. d
81. a    
82. e