Conclusions/Interferences 5 | Hamaraguru

Conclusions/Interferences 5 | Hamaraguru

Directions (39-42): These questions are based on the information given below and the sentences labeled (A), (B), (C), (D), (E) and (F) as given below.
(A) A smaller brand manufacturing a certain product of quality comparable with that of a bigger brand, makes much more profit from the local grocery stores than from the supermarkets.
(B) As the supermarkets have been set up only in bigger cities at present, this step would fail to deliver results in the smaller cities.
(C) Supermarkets help the smaller brands to break into newer markets without investing substantially in distribution.
(D) Supermarkets charge the smaller brands 10% higher than the amount charged to the bigger brands.
(E) Being outnumbered by the bigger brands, visibility of the smaller brands at local grocery stores is much lower as compared to the supermarkets.
(F) Smaller brands are currently making substantial losses in their businesses.

39. Which of the statements numbered (A), (B), (C), (D), (E) and (F) can be assumed from the facts/information given in the statement? (An assumption is something supposed or taken for granted)
a) Only (A)
b) Only (B)
c) Both (B) and (C)
d) Both (D) and (E)
e) Only (F)

40. Which of the statements numbered (A), (B), (C), (E) and (F) represents a disadvantage of the small grocery stores over the supermarkets from the perspective of a smaller brand?
a) Only (A)
b) Only (C)
c) Only (E)
d) Only (F)
e) Both (B) and (C)

41. Which of the following statements (A), (B), (C), (D) and (E) mentioned above represents a reason for the shift from local grocery stores over the supermarkets from the perspective of a smaller brand?
a) Only (A)
b) Only (B)
c) Only (D)
d) Both (A) and (D)
e) Both (C) and (E)

42. Which of the statements numbered (A), (B), (C), (E) and (F) mentioned above would prove that the step taken by the smaller brands (of moving to supermarkets) may not necessarily be correct?
a) Only (A)    
b) Only (C)
c) Only (E)    
d) Only (F)
e) Both (B) and (E)

Passage for questions (43-47):
Asia has become the growth centre of the world economy in recent years. Within the region, India and South Korea are the third and fourth largest economies after China and Japan. Though the Asian growth stories mainly revolve around India and China, South Korea has remained a key player for these countries as one of their major trading and investment partners. South Korea adopted outward-oriented economic policies with the beginning of, its first five-year economic development plan in 1962 which resulted in high growth and the integration of the Korean economy with the rest of the world. Subsequently high and consistent economic growth made South Korea one of the high-income economies in Asia. Korea is still growing at a faster rate as compared to other developed economies. India, on the other hand, adopted an import substitution policy since its independence until the early 1990s. Since then India has introduced wide-ranging economic policy reforms and is moving towards market-driven economy. This has resulted in the consistent high economic growth over the last one-and-a-half decade.
43. The only the Korean economy is considered as robust by the international community.
44. Japan’s economic growth over the last decade is the highest in Asia.
45. The Korean economy is traditionally different than the India economy in its approach.
46. The economic growth of India prior to the 1990s was much higher than the present growth rate.
47. India and China together are considered the driving force of the Asian economy.

Statements: There are several types of wrist watches in the world. A new kind of digital wrist watch has been introduced in the market which can calculate the life span of a person. The wristwatch stops when the person dies.
48. Which of the following can be concluded from the facts given in the statements?
a) This could lead to chaos and confusion in the world
b) Person can know how long life is left and he could live his life happily.
c) The new wristwatch has altered the life pattern of the people.
d) The statement implies that death is certain.
e) None of these

Statement: Experts define social entrepreneurship as such that pursues opportunities to serve the mission to give solutions to social problems. Business entrepreneurs typically measure performance in profit and return.
49. Which of the following can be concluded from the above statements?
a) It is possible to address social problems while making the business profitable.
b) Social entrepreneurship is different from business entrepreneurship. 
c) Business entrepreneurship does not care about social problems while devising their business policy.
d) Business entrepreneurship is more important than social entrepreneurship.
e) None of these.

Information: The travel authorities of country Talong have eased the process of acquiring a visa for the tourists.
Statements I: The economy of the country Talong is more dependent on the tourism industry than any other.
Statement II: Students will be encouraged to go for higher studies to Talong.
50. Which of the given two statements can be inferred from the given information? (An inference is something which is not directly stated but can be inferred from the given facts.)
a) Neither I nor II can be inferred from the given information.
b) Both I and II can be inferred from the given information.
c) Either I or II can be inferred from the given information.
d) Only I can be inferred from the given information.
e) Only II can be inferred from the given information.


Answer key:
39. e    
40. b
41. c    
42. a    
43. b    
44. c    
45. a
46. e    
47. a    
48. d    
49. b    
50. d