Directions 2 | Hamaraguru

Directions 2 | Hamaraguru

Directions (10-11): Study the following given information carefully and answer the given questions:
Point B is 12 m south of point A. Point C is 24 m east of point B. Point D is 8 m south of point C. Point D is 12 m east of point E, and point F is 8 m north of point E.

10. If a man has to travel to the point E from a point A (through these points by the shortest distance), which of these following points he pass through first?
a) Point C    
b) Point D
c) Point F    
d) Point B
e) None

11. If a woman is standing facing north at the point C, how far and in which direction is the point F?
a) 12 m west
b) 24 m east
c) 12 m east
d) 24 m west
e) None of these


Directions     (12-13):    Study    the    following given information to answer the given questions: 
Point P is 9 m towards the east of point Q. Point R is 5 m towards south of point P. Point S is 3 m towards the west of point R. Point T is 5 m towards the north of point S. Point V is 7 m towards south of point S.

12. If a person moves in a straight line for 8m towards west from point R, which of the following points would she cross the first?
a) V    
b) Q
c) T    
d) S
e) Cannot be determined

13. Which of the following points lies on a straight line?
a) P, R, V    
b) S, T, Q
c) P, T, V    
d) V, T, R
e) S, V, T

14. A car driver starts from the office, drives 2 km towards the north, takes a left turn & drives for 5 km. he then takes a left turn and drives for 8 km before taking a left turn again and drive for 5 km. The driver finally takes a left turn & drives 1 km before stopping. How far & towards which direction should the driver drive to reach the office again?
a) 3 km towards north
b) 7 km towards east
c) 6 km towards south
d) 6 km towards west
e) 5 km towards north

15. Point B is 3 m to the north of point A. Point C is 3 m to the west of point B. Point D is 5 m to the south of point C. Point E is 7 m to the east of point D. In which of the following directions is the point E, concerning point B?
a) east    
b) south-east
c) north-east    
d) south
e) None of these

16. Point R is 10 m north of point A. Point K exactly lies in the middle of points R, and A. Point N is 5 m east of point K. Point S is 7 m north of point R. How much is the distance between points S and N?
a) 13 m    
b) 16 m
c) 11 m    
d) 12 m
e) None of these

17. He walked 30 m towards south, took a left turn and walked 50 m, again he took a left turn & walked 30 m. How far is he from the initial point?
a) 80 m    
b) 100 m
c) 130 m    
d) 50 m
e) None of these

Directions (18-19): Study the following given information carefully and answer the questions given below:
Point J is 6 m to the west of point P. Point P is 5 m to north of point L. Point S is 3 m to south of point W. Point S is 7 m to the west of point B. Point X is 3 m to the north of point B.

18. Which of the three points lie in the same line?
a) J, S, W    
b) B, S, W
c) B, L, X    
d) J, P, X
e) L, S, W

19. Point J is in which direction concerning point L?
a) North-West 
b) North
c) South-East    
d) North-East
e) East

20. Mohana walked 30 m towards the south, she took a left turn and walked 15 m. She then took a right turn & walked 20 m. She again took a right turn and walked 15 m. How far is she from the starting point?
a) 95 m    
b) 50 m
c) 70 m    
d) Cannot be determined
e) None of these

Answer key:
10. d
11. a    
12. d    
13. e    
14. e    
15. b
16. a    
17. d    
18. c    
19. a    
20. b