Directions 5 | Hamaraguru

Directions 5 | Hamaraguru

Directions (39-43): Read the following given information carefully and answer the questions given below it:
(i) P α Q means Q is to the right of P at a distance of one metre.
(ii) P β Q means Q is to North of P at a distance of one metre. 
(iii) P γ Q means Q is to left of P at a distance of one metre.
(iv) P η Q means Q is to south of P at a distance of one metre.
(v) In each of the following questions all persons face South.

39. If A η B γ L β K, then K is in which direction with respect to A?
a) South    
b) East
c) North    
d) West

40. If G α I η R α M, then M is in which direction with respect to I?
a) North-East
b) North-West
c) South-East
d) South-West

41. If A α B η C γ D, then D is in which direction with respect to A?
a) North    
b) South
c) East    
d) West

42. If R β L α S α N η F, then N is in which direction with respect to L?
a) South    
b) South-West
c) North    
d) North-East

43. If A γ F β G γ T β Q, then Q is in which direction with respect to A?
a) South-East
b) South-West
c) North-East
d) North-West

44. A man starts from a point, walks 8 km towards north, turns right and walks 12 km, turns left and walks 7 km, turns left and walks 12 km towards West, turns left and walks 12 km. In which direction is he from the initial point?
a) North    
b) South
c) West    
d) East

45. Ram walks a distance of 3 kms towards the north, then turns to his left and walks for 2 kms. He again turns the left and walks for 3 kms. How many kms is he from the initial point?
a) 5 kms    
b) 3 kms
c) 2 kms    
d) 1 km

46. One evening, Raj started to walk towards the sun. After walking for a while, he turned to his right and again to his right. In which direction is he facing?
a) South    
b) East
c) West    
d) North

Directions (47-48): Study the following information carefully and answer the questions given below:
Point L is 15 m to east of point K. Point M is 7 m to north of point L. Point N is 6 m to west of point M. Point O is 13 m to south of point N. Point K is 7 m to south of point P.

47. If a person walks 6 m towards east from point O and then takes a left turn, which of the following points would she reach first?
a) L    
b) M
c) K    
d) P
e) N

48. Point P is in which direction concerning point O?
a) South    
b) North-West
c) South-East    
d) North
e) South-West

Directions (49-50): Study the following information carefully and answer the questions given below:
Point A is 17 m to South of point B. Point C is 9 m to West of point B. Point A is 12 m to west of a point F. Point D is 7 m to North of point C. Point E is 21 m to East of point D.

49. If a person walks 9 m towards east from point D and then takes a right turn, which of the following given points would he reach first?
a) F    
b) C
c) E    
d) B
e) A

50. Point E is in which direction concerning point A?
a) North-West 
b) North-East
c) North    
d) South
e) South-East

Answer Key:
39. d    
40. c
41. b    
42. d    
43. d    
44. a    
45. c
46. b    
47. a    
48. b    
49. d    
50. b