Directions 6 | Hamaraguru

Directions 6 | Hamaraguru

Directions (51-52): Read the following given information carefully and answer the questions given below:
Point H is 6 m towards the East of point G. Point R is 8 m north of point G. Point Q is exactly midway between point R and point G. Point K is 10 m South of point Q. Point L is 3 m towards the East of point Q. Point S is exactly midway between point G and point H.

51. If a person walks 4 m towards the south from point L, takes right turn and walks for another 3m, which of the following points would he reach?
a) Q    
b) G 
c) K    
d) H
e) Cannot be determined

52. If a person walks 8 m towards North from point S, which of the following points would he cross and how far will he be from point R?
a) G, 4 m    
b) H, 3 m
c) L, 6 m    
d) L, 3 m
e) G, 8 m

53. One morning Ram went for morning walk, and noticed that his shadow was falling towards his front. Then in which direction he was walking
a) North    
b) East
c) South    
d) West
e) None of these

54. In the morning Aaina was walking towards south. Then her shadow will fall towards her
a) Left    
b) Right
c) Back    
d) Front
e) Can’t say

55. In the morning Megha started walking towards west, after a while she took a left turn and then again a left turn. Now her shadow was falling in front of her. Find the direction in which she was walking.
a) North    
b) West
c) South    
d) East
e) Can’t say

56. One morning Deepika and Radhika sat in park in such a way that their backs were towards each other. Radhika observed that her shadow was falling towards her front. Then find the direction in which Deepika is facing?
a) North    
b) East
c) South    
d) West
e) Can’t say

57. One morning Pooja was walking towards the temple. When she was in front of it she observed that shadow of temple was falling towards her right, then in which direction she is walking?
a) North    
b) East
c) South    
d) West
e) Can’t say

58. On an evening Tom was walking in market, suddenly he noticed that his shadow was falling towards his right. Find in which direction he was facing.
a) North    
b) South
c) East    
d) West
e) Can’t say

59. In the evening Heena and Rita were playing on see-saw in the garden. Heena’s shadow was falling to her right, then in which direction Rita was facing?
a) North    
b) South
c) East    
d) West
e) None of these

60. One evening Sam stood facing Jack. He observed that the shadow of Sam was falling exactly to his left, then in which direction was Jack facing?
a) East    
b) West
c) North    
d) South
e) None of these

61. A clock is placed in such a way that at 3 pm its hour hand points towards east. Then find the direction in which its minute hand will point?
a) East    
b) West
c) North    
d) South
e) Can’t say

62. If clock will show the time of 11:30 pm then find the direction in which its hour hand and minutes hand will face respectively.
a) Northwest, South
b) Northeast, South
c) Southwest, North
d) Southeast, North
e) Can’t say

63. A clock is placed in such a way that at 6 pm the hour hand was pointing towards south. Then find the direction of hour hand when clock will show the time 2 pm.
a) Northwest    
b) Northeast
c) Southeast    
d) Southwest
e) North

64. In which direction is the minute hand will point if the clock shows the time of 9:15 am?
a) South    
b) East
c) North    
d) West
e) can’t say

65. At 10:00 am what will be the direction of hour hand?
a) Northeast    
b) Northwest
c) Southeast    
d) Southwest
e) North

Answer Key:    
51. b    
52. d    
53. d    
54. b    
55. b
56. a    
57. c    
58. a    
59. b    
60. c
61. c    
62. a    
63. b    
64. b    
65. b