Linear Arrangement 4 | Hamaraguru

Linear Arrangement 4 | Hamaraguru

7 friends T, U, V, W, X, Y, and Z are sitting in a straight line facing towards the north. Person W sits fifth to the right of Person T. Person W does not sit at any of extreme ends. 2 people sit between Person Z and Person X. Person Y sits third to the left of Person U. Person Y sits exactly in the middle. Person Z is not an immediate neighbor of Person Y.

30. What is Z’s position concerning W?
a) Second to the left
b) Third to the right
c) Fourth to the left
d) Third to the left
e) Fourth to the right

31. Who is second to the right of Person T?
a) Y    
b) X
c) U    
d) V
e) None of these

32. 4 of the following 5 are alike in a certain way based on their seating positions in the above line and forms a group. Which is the above one that that does not belong to the group?
a) UW    
b) XV
c) ZT    
d) YV
e) WX

33. If all the seven friends are arranged to sit alphabetically from right to left. Positions of how many will remain unchanged?
a) None    
b) One
c) Two    
d) Three
e) Four

Six people – C, D, E, F, G and H are standing in one straight line facing towards the north not essentially in the same order. Person D is standing second to the right of Person F. Person C is standing fourth to the left of Person H and Person H is not standing on the extreme end of the line. Person E is standing second to the right of Person D.

34. What is the position of G concerning E?
a) Immediate left
b) Second to the left
c) Third to the left
d) Third to the right
e) None of these

35. Which of the following given pair of persons represents the people standing at the extreme ends of the line?
a) FH    
b) CE
c) DE    
d) CH
e) None of these

36. Who is the person standing second to the right of C?
a) F    
b) D
c) G    
d) E
e) None of these

37. 4 of the following 5 are alike in a certain way based on their positions in the given above arrangement and form one group. Which of the following person does not belong to the group?
a) CG    
b) GE
c) GH    
d) DE
e) FD

38. If all the people are requested to stand in alphabetical order from left to right, the positions of how many will remain unchanged?
a) One    
b) Two
c) Three    
d) None
e) None of these

A building has 7 floors, numbered one to seven in such a way that the ground floor is numbered with 1, the floor above it numbered 2 and so on such that the topmost floor is numbered 7. One of the 7 persons, viz, P, Q, R, S, T, U, and V, live on each floor. P lives on fourth floor. Two persons live between the floors of P and R. Two persons live between the floors of Q and S. Q lives on the floor immediately below the V’s floor. Q does not live below the floor of S. Q lives on the floor above P. T lives on the floor immediately above the floor of R.

39. Who among the following lives on fifth floor?
a) T    
b) S
c) V    
d) Q
e) U

40. How many persons live in between the floors of V and R?
a) None    
b) Two
c) Five    
d) Three
e) One

41. 4 of the following 5 are alike in a certain manner based on the given above arrangement and hence they form one group. Which one of the following person does not belong to that group?
a) Q    
b) R
c) V    
d) U
e) S

42. Who among the following given person lives exactly between the floors of U and V?
a) P    
b) T
c) S    
d) Q
e) None

43. Who among the following given person lives immediately above the floor of P?
a) Q    
b) U
c) T    
d) S
e) V

ANSWER KEY:
30. c
31. d    
32. b    
33. a    
34. c    
35. b
36. c    
37. b    
38. a    
39. e    
40. c
41. a    
42. d    
43. b