Linear Arrangement 5 | Hamaraguru

Linear Arrangement 5 | Hamaraguru

7 friends P, Q, R, S, T, V, and W are placed in a straight line facing towards the north, not necessarily to be in the same order. T sits at one end of the extreme ends of the line. Q sits third to the left of T. Only one person sits between S and W. S is an immediate neighbor of Q. P is not an immediate neighbor of T and S. P and R do not sit at the extreme ends of the line.

44. What is R’s position concerning P?
a) Second to the right
b) Fourth to the right
c) Second to the left
d) Third to the left
e) None of these

45. 4 of the 5 following are alike in a certain way based on their seating positions in the given above arrangement, and so form one group. Which is the one person that does not belong to the group?
a) QS    
b) VP
c) TR    
d) PW
e) WQ

46.If all the seven friends are made to sit in alphabetical order from right to left, the positions of how many people positions will remain unchanged?
a) Four    
b) Three
c) One    
d) Two
e) None

47. Who is the person sits exactly in the middle of the line?
a) P    
b) W
c) S    
d) Q
e) R

48. Who amongst the following sits to the immediate left of W?
a) Q    
b) P
c) R    
d) S
e) T 

TWO ROWS:
Eight persons from different Banks viz. UCO Bank, Canara Bank, Syndicate Bank,PNB, Dena Bank, Oriental Bank of Commerce, Indian Bank and Bank of Maharastra are sitting in two parallel rows containing 4 people each, in a way that there is equal distance between 2 adjacent persons. In row 1- Persons A, B, C, and D are seated and all of them are facing south. In row 2- P, Q, R, and S are seated, and all of them are facing towards the north. Hence, in the given seating arrangement each member seated in a row faces another member of the other row. (All the information above does not essentially represent the order of seating as in the final arrangement) Person C sits second to the right of the person from Bank of Maharastra. Person R is an immediate neighbor of the person who faces the person from Bank of Maharastra. Only one person sits between Person R and the person from the PNB. An immediate neighbor of the person from the PNB faces the person from the Canara Bank. The person who is from the UCO Bank faces the person from the Oriental Bank of Commerce. Person R is not from the Oriental Bank of Commerce. Person P is not from the PNB. Person P does not face the person from the Bank of Maharastra. Person Q faces the person from the Dena Bank. The Person who faces Person S sits to the immediate left of Person A. Person B does not sit at any end of the extreme ends of the line. The person from Bank of Maharastra does not face the person from Syndicate Bank.

49. Which of the following is true regarding Person A?
a) The person from UCO Bank faces Person A
b) The person from Bank of Maharastra is an immediate neighbor of Person A.
c) Person A faces the person who sits second to the right of Person R
d) Person A is from Oriental Bank of Commerce
e) Person A sits at one of the extreme ends of the line

50. Who is seated between Person R and the person from PNB?
a) The person from Oriental Bank of Commerce
b) P
c) Q
d) The person from Syndicate Bank
e) S

51. Who amongst the following persons sit at extreme ends of the rows?
a) D and the person from PNB
b) The person from Indian Bank & UCO Bank
c) The person from Dena Bank and P
d) The person from Syndicate Bank and D
e) C, Q

52. Who amongst the following person faces the person from Bank of Maharastra? 
a) the person from Indian Bank
b) P
c) R
d) The person from Syndicate Bank
e) The person from Canara Bank

53. Person P is related to Dena Bank in the same way as Person B is related to PNB based on the given arrangement. To who amongst the following is Person D related to, following the same pattern?
a) Syndicate Bank
b) Canara Bank
c) Bank of Maharastra
d) Indian Bank
e) Oriental Bank of Commerce

54. 4 of the following 5 are alike in a certain way based on the given seating arrangement and thus form one group. Which is the one Person that does not belong to that group?
a) Canara Bank
b) R
c) Syndicate Bank
d) Q
e) Oriental Bank of Commerce

55. Who amongst the following person is from Syndicate Bank?
a) C    
b) R
c) P    
d) D
e) A

56. Person C is from which of the following Banks?
a) Oriental Bank of Commerce
b) Dena Bank
c) UCO Bank
d) Syndicate Bank
e) Canara Bank

ANSWER KEY:
44. b    
45. c
46. e    
47. d    
48. b    
49. b    
50. e
51. d    
52. a    
53. d    
54. d    
55. c
56. e