Puzzles 4 | Hamaraguru

Puzzles 4 | Hamaraguru

Directions (50-55): Study the following given information carefully and answer the given questions:

Eight people – A, B, C, D, E, F, G, and H are sitting around a circular table facing towards the center, but need not be in the same order. All of them are equidistant. Each one of them teaches different subjects i.e. Biology, English, Hindi, Mathematics, Psychology, Physics, Chemistry, and accounts, but need not be in the same order. The person who teaches accounts sits 3rd to the right of Person G. Person C is an immediate neighbor of Person G. The person who teaches Mathematics sits 2nd to the left of Person C. Person B sits 3rd to the right of Person H. Person H teaches neither Accounts nor Mathematics. Only 2 persons sit between Person C and the person who teaches Physics. Person A and Person F are immediate neighbors of each other. Neither Person A nor Person F teaches Accounts. The person who teaches English sits 2nd to the right of Person A. Two persons sits between Person d and the person who teaches Hindi. Person D does not teach Accounts. The person who teaches Accounts is an immediate neighbor of the person who teaches Psychology. The person who teaches Physics sits 2nd to the left of Person A. One of the immediate neighbors of Person G teaches Chemistry.

50. Who among the following teaches Chemistry?
a) A    
b) H
c) D    
d) G
e) None of these

51. What is the position of B concerning the person who teaches Psychology?
a) Second to the left
b) Third to the right
c) Third to the left
d) Second to the right
e) None of these

52. Who among the following sits exactly between the person who teaches Physics and the person who teaches Biology?
a) The person who teaches Mathematics
b) E
c) The person who teaches Accounts
d) Cannot be determined
e) There is no such person

53. Which of the following subjects does Person E teach?
a) Chemistry    
b) Hindi
c) Accounts    
d) English
e) None of these

54. Which of the following given statements is true about the given sitting arrangement?
a) The person who teaches Hindi is an immediate neighbor of both H and D.
b) One of the immediate neighbors of F teaches Biology.
c) E is sitting exactly between B and the person who teaches Mathematics.
d) The person who teaches Chemistry is second to the right of E.
e) All are true.
 
55. 4 of the following 5 are alike in a certain way based on the above-given seating arrangement and hence they form one group. Which is the one pair that does not belong to the group?
a) CF    
b) HA
c) BD    
d) GA
e) None of these

Directions (56-60): Study the following given information carefully and answer the questions which are given below:

Eight persons – M, N, O, P, Q, R, S, and T are sitting around a circular table facing the center, but need not be in the same order. Each one of them likes different colors, viz. Red, Green, Blue, Orange, Brown, Purple, Pink, and White, but not necessarily in the same order. The person who likes Red color is sitting third to the right of Person R. There is only 1 person between the persons who like red and orange colors. The person who likes Orange color is not to the immediate of Person R. Person P is sitting third to the right of Person O. Person N is sitting immediate left of S. Person N does not like the red, green or orange color. Person P is not an immediate neighbor of Person R. There is only one person between P and the person who likes Blue color. O is sitting to the immediate left of the person who likes red color. S does not like orange or red color. M is an immediate neighbor of both R and O. The person who likes white color is to the immediate right of that person who likes red color. Q does not like white color. The person who likes white color is just opposite to the person who likes pink color. M likes brown color.

56. Who among the following likes Green color?
a) T    
b) P
c) O    
d) R
e) Q

57. Starting from M, if all the persons are made to sit in the alphabetical order in an anticlockwise direction, the positions of how many (excluding M) will remain unchanged?
a) One    
b) Two
c) Three    
d) Four
e) None

58. Which one of the following given statements is not true concerning the given seating arrangement? 
a) The person who likes blue color is second to the left of M.
b) T is sitting exactly between the person who likes orange color and Q.
c) S is sitting just opposite to Q.
d) N likes pink color
e) The person who likes green color is sitting third to the left of P.

59. 4 of the following 5 are alike in a certain way based upon the above seating arrangement, and hence they form a group. Which one of the following pair does not belong to the group?
a) MP    
b) QR
c) NO    
d) SQ
e) TR

60. Who among the following person is sitting exactly between R and N?
a) Q    
b) T
c) P    
d) O
e) S

Answer Key:
50. e
51. c    
52. d    
53. c    
54. c    
55. d
56. c    
57. a    
58. d    
59. b    
60. e