Puzzles 5 | Hamaraguru

Puzzles 5 | Hamaraguru

Directions (61-65): Study the following given information carefully and answer the questions given below:

Eight persons S, T, U, V, W, X, Y, and Z are sitting around a circular table facing the center, but need not be in the same order. Each of them likes different color i.e. red, blue, green, pink, orange, purple, silver and yellow, but need not be in the same order. The one who likes red color is sitting third to the right of Person T. There are 3 persons between the persons who like red color and purple color respectively. Person T is an immediate neighbor of that person who likes the green color. There are 2 persons between the person who likes the green color and Person S. Person V is to the immediate left of Person Z. Person Z does not like the red color or purple color. Person Z is an immediate neighbor of Person S. Person V does not like the green color. Person U is sitting second to the right of Person Y. Person U does not like green color or purple color. Person W does not like purple color or green color. The one who likes blue color is an immediate neighbor of the one who likes orange color. The one who likes orange color is second to the left of Person S. The one who likes silver color is an immediate neighbor of both U and the one who likes green color. Person T does not like yellow color.

61. If all the 8 persons are made to sit in alphabetical order in an anticlockwise direction starting from Person S, positions of how many will remain unchanged (excluding S)?
a) 0    
b) 1
c) 2    
d) 3
e) 4

62. What is the position of W concerning S?
a) Immediate left
b) Fourth to the right
c) third to the left
d) Third to the right
e) Second to the left

63. Which of the following given statement(s) is/are true about Z?
a) Z likes blue color.
b) Z is sitting exactly between the person who likes orange color and S.
c) Z is sitting third to the left of the person who likes pink color.
d) Z is sitting just opposite to that person who likes green color.
e) All the statements are true

64. Who among the following likes purple color?
a) X    
b) V
c) Z    
d) T
e) Y

65. Who among the following person is sitting exactly between W and the person who likes pink color?
a) The person who likes red color.
b) V
c) The person who likes blue color.
d) The person who likes green color.
e) None of these

66. 4 of the following 5 pairs are alike in a certain way based on the above arrangement, and forms a group. Which is the one pair that does not belong to that group?
a) U, X    
b) W, Z
c) S, W    
d) T, V
e) Y, Z

Directions (Q. 67 - 71): Study the information carefully and answer the following questions:

Eight friends – Abhijit, Abhishek, Anil, Romil, Ramesh, Rakesh, Rohit, and Rahul  – are sitting around a circular table, need not be in the same order. 4 of them are facing inside others are facing outside. They belong to 8 different cities – Bengaluru, Chennai, Bhopal, Patna, Kolkata, Delhi, Gwalior,  and Rajkot, but need not to be in the same order. Abhijit faces the Centre and sits 3rd to the right of Rakesh. Rohit belongs to Kolkata & faces the person who stays in Bengaluru. Abhishek sits 3rd to the right of Ramesh, who staying in Bhopal. The people who belong to Delhi and Gwalior are facing the same direction (inside or outside). Rahul is sitting between the person who is belonging to Kolkata and the one from Rajkot respectively. Romil is belonging to Gwalior and Rakesh belonging to Patna. The person who is belonging to Chennai is facing outward and immediate neighbor of Rajkot. Anil is an immediate neighbor of the persons who are belonging to Gwalior and Chennai. Rahul is immediate left of Rohit.

Q67. Who belongs to Bengaluru?
a) Rahul    
b) Rohit    
c) Anil
d) Abhishek    
e) Romil

Q68. Immediate neighbors of Romil?
a) Romesh and Rakesh
b) Rahul and Rohit
c) Anil and Ramesh
d) Abhishek and Rahul
e) Rohit and Abhijeet

Q69. Which of the following pair is true?
a) Romil – Bhopal
b) Anil – Bengaluru
c) Rohit – Delhi
d) Abhijeet – Delhi
e) Abhishek – Patna

Q70. The position of Ramesh concerning Rahul?
a) 3rd to the right
b) 4th to the left
c) 5th to the right
d) 2nd to the right
e) 3rd to the left

Q71. If Anil and Rohit interchange their positions and similarly Rakesh and Abhijit interchange their positions then what is the position of Romil concerning Rakesh?

a) 3rd to the left
b) 3rd to the right
c) 2nd to the left
d) Immediate left
e) None of these

Answer Key:
61. c    
62. c    
63. e    
64. a    
65. d
66. b    
67. c    
68. c    
69. c    
70. e
71. a