Ranking & Comparison 5 | Hamaraguru

Ranking & Comparison 5 | Hamaraguru

Directions (41-43): Study the following information carefully and answer the below questions:

There are six people – P, Q, R, S, T, and U – each having different weights. P is heavier than U but lighter than Q. T is heavier than R but lighter than P. Q is lighter than S. R is not the lightest. The second lightest person weighs 52 kilograms while the third heaviest is of 64 kilograms.

40. Who among the following person may be of 58 kilograms in weight?
a) P    
b) Q
c) T    
d) R
e) U

41. How many persons are heavier than R?
a) None    
b) One
c) Two    
d) Three
e) More than three

42. Which of the following person may represent the weight of Q?
a) 62 kg    
b) 66 kg
c) 60 kg    
d) 58 kg
e) 56 kg

43. Five children were administered psychological tests to know their intellectual levels. In the report, psychologists pointed out that the child A is less intelligent than the child B. The child C is less intelligent than the child D. The child B is less intelligent than the child C, and child A is more intelligent than the child E. Which child is the most intelligent?
a) A    
b) B
c) D    
d) E

44. If (i) P is taller than Q ; (ii) R is shorter than P; (iii) S is taller than T but shorter than Q, Then who among them is the tallest?
a) P    
b) Q
c) S    
d) T
e) Can`t be determined

45. Among five boys, Vineet is taller than Manick, but not as tall as Ravi. Jacob is taller than Dilip but shorter than Manick. Who is the tallest in their group?
a) Ravi    
b) Manick
c) Vineet    
d) Cannot be determined

46. Five boys participated in a competition. Rohit was ranked lower than Sanjay. Vikas was ranked higher than Dinesh. Kamal`s rank was between Rohit and Vikas. Who was ranked highest?
a) Sanjay    
b) Vikas
c) Dinesh    
d) Kamal

47. There are five friends --- Sachin, Kanal, Mohit, Ambuja, and Rohan. Sachin is shorter than Kanal but taller than Rohan. Mohit is the tallest. Ambuja is a little shorter than Kanal and little taller than Sachin. Who is the second tallest?
a) Sachin    
b)Kanal
c) Ambuja    
d)Rohan

48. (i) There is a group of five girls.
(ii) Gemini is second in height but younger than Reeta.
(iii) Pooja is taller than Monika but younger.
(iv) Reeta and Monika are of the same age, but Reeta is tallest between them.
(v) Neelima is taller than Pooja and elder Reeta. 

If the people are arranged in the descending order of their ages, who will be in the fourth position?
a) Monika or Reeta 
b) Gemini
c) Monika    
d) Data inadequate
e) None of these

49. There are five friends --- Sachin, Kanal, Mohit, Ambuja, and Rohan. Sachin is shorter than Kanal but taller than Rohan. Mohit is the tallest. Ambuja is a little shorter than Kanal and little taller than Sachin. Who is taller than Ambuja but shorter than Mohit?
a) Kunal    
b) Rohan
c) Sachin    
d) Data inadequate
e) None of these

50. (i). Six friends P, Q, R, S, T, and U are members of a club and play different games of Basketball, Badminton, Football, Cricket, Tennis, and Volleyball. 

(ii). T who is taller than P and S plays Tennis.
(iii). The tallest among them play Basketball.
(iv). The shorter among them play Volleyball.
(v). Q and S neither play Volleyball nor Basketball.
(vi). R plays Volleyball.
(vii). T is between Q who plays Football and P in order of height.
What does S play?
a) Cricket    
b)Badminton
c)Football 
d)Either Cricket or Badminton

Answer Key:
40. c
41. e    
42. b    
43. c    
44. a    
45. a
46. b    
47. b    
48. e    
49. a    
50. d