Syllogism 6 | Hamaraguru

Syllogism 6 | Hamaraguru

In each of the questions below are given four statements followed by four conclusions numbered (a), (b), (c) and (d). You have to assume everything in the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts & then decide which of the four given conclusions logically follows from the statements disregarding commonly known facts and select the appropriate answer.
50. Statements:
Some numbers are digits. 
All digits are alphabets. 
No alphabet is a vowel.
All consonants are vowels.
Conclusions:
i) No digit is a vowel.
ii) No alphabet is a consonant.
iii) No vowel is a number.
iv) All vowels are numbers.
a) Only I and III follow.
b) Only II and IV follow.
c) Only I and II follow.
d) Only I, II and III follow.
e) Only I, II and either III or IV follow.

51. Statements:
All documents are files. 
Some files are papers.
All papers are certificates.
No certificate is a manuscript.
Conclusions:
a) At least some documents are papers.
b) No manuscript is a document.
c) At least some certificates are files.
d) No paper is a document.
i) Only I, II and IV follow.
ii) Only II and III follow.
iii) Only I and IV follow.
iv) Only III follows.
v) None of these.

52. Statements:
No group is people.
All people are animals. 
All animals are plants. 
All plants are roots.
Conclusions:
a) No group is a plant.
b) All people are plants.
c) At least some groups are plants.
d) All plants are groups.
i) Only II follows.
ii) Only I and IV follow.
iii) Only II and III follow.
iv) Only III and IV follow.
v) None of these.

53. Statements:
Some jobs are vacancies. 
All jobs are works.
No work is a trade.
All professions are trade.
Conclusions:
a) At least some works are jobs.
b) No vacancy is a trade.
c) No profession is a work.
d) At least some works are professions.
i) All I, II, III and IV follow.
ii) Only II, III and IV follow.
iii) Only I and IV follow.
iv) None follows.
v) Only I and III follow.

54. Statements:
All marks are grades. 
No grade is a score. 
All letters are scores.
All scores are characters.
Conclusions:
a) At least some letters are grades.
b) At least some scores are grades.
c) At least some characters are marks.
d) Some characters are letters.
i) Only II and IV follow.
ii) Only IV follows.
iii) Only I and III follow.
iv) All I, II, III and IV follow.
v) None follows.

In each of the following questions are given 4 statements followed by five conclusions given as five alternative choices. You have to assume everything in the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts & then decide which of the given conclusions does not logically follows from the information given in the statements disregarding commonly known facts. The conclusion which does not follow is your answer.
55. Statements:
All rivers are oceans. 
All oceans are ponds. 
No pond is stream.
All streams are canals.
Conclusions:
a) At least some rivers are not streams.
b) Some canals are not rivers.
c) All rivers can never be ponds.
d) No ocean is stream.
e) All rivers being canal is a possibility.
 
56. Statements:
All colours are brushes. 
All paints are brushes. 
All colours are inks.
All inks are dyes.
Conclusions:
i) At least some brushes are paints.
ii) All colours are dyes.
iii) Some paints are not brushes.
iv) At least some inks are brushes.
v) At least some dyes are inks.

57. Statements:
No talk is speech.
All lectures are talks.
All addresses are speeches. 
All classes are addresses. Conclusions:
a) All speeches being talks is a possibility.
b) No address is lecture.
c) At least some speeches are classes.
d) No lecture is speech.
e) Some addresses are not talks.

58. Statements:
All shelters are dens. 
Some dens are houses. 
All houses are buildings. 
No building is nest.
Conclusions:
a) Some buildings are not nests.
b) At least some buildings are houses.
c) At least some dens are buildings.
d) All shelters are houses.
e) At least some houses are not nests.

59. Statements:
Some ends are terminals. 
All terminals are stops. 
All stops are posts.
All posts are locations.
Conclusions:
a) All terminals being locations is a possibility.
b) No terminal is end.
c) At least some ends are stops.
d) Some ends are locations.
e) At least some posts are terminals.

60. Statements:
All cities are towns. 
All towns are villages.
All villages are districts. 
All lanes are cities.
Conclusions:
a) All towns are districts
b) All lanes are towns. 
c) All cities being villages is a possibility.
d) All lanes can never be towns.
e) All cities are districts.

Answer Key:
50. c
51. d    
52. b    
53. e    
54. b    
55. c
56. c    
57. a    
58. d    
59. b    
60. d